Logo KNB.nl

Artikel 10 Voorlichting over financiƫle gevolgen

  1. De notaris licht de cliënten tijdig en duidelijk voor over de financiële consequenties van zijn inschakeling.
     
  2. De notaris deelt tijdig aan de cliënten mee wanneer meer kosten in rekening zullen worden gebracht dan voorzien.
     
  3. De notaris mag de kosten van zijn werkzaamheden niet brengen ten laste van een andere opdracht, ander deel van de opdracht of een ander dan de opdrachtgever.

Lid 1
Dat de notaris de cliënt tijdig en duidelijk moet inlichten over de financiële consequenties van zijn inschakeling is een vereiste dat ook in de huidige verordening is neergelegd en wel in artikel 10 tweede lid.
Onder het voorlichten van de cliënt valt ook het op een correcte wijze publiceren van de tarieven. De notaris dient aan de cliënt duidelijk kenbaar te maken welke werkzaamheden vallen onder zijn tarief. De notaris verstrekt aan de opdrachtgevers en aan alle andere betrokkenen correct, tijdig en duidelijk informatie over zijn dienstverlening en over de financiële vergoeding daarvoor. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een verkoper, in het geval een hypotheek moet worden doorgehaald.
In het geval een opdracht wordt verstrekt zonder dat vooraf een offerte is opgemaakt door de notaris, is aan te bevelen dat de notaris de opdracht bevestigt door middel van een opdrachtbevestiging aan de opdrachtgever.
Onder het duidelijk voorlichten over de financiële consequenties van de inschakeling van de notaris moet in dit verband ook worden gedacht aan het de cliënt wijzen op het maximumtarief, zoals bedoeld in artikel 56 Wna.

Lid 2
De notaris maakt vooraf aan de cliënt kenbaar dat het tarief is gebaseerd op door de cliënt aan de notaris verstrekte informatie. Indien de cliënt niet kon voorzien welke informatie was vereist of verschaft de cliënt niet alle benodigde informatie en blijkt op grond daarvan meer werk te moeten worden verricht dan in eerste instantie was voorzien, wordt er een nieuwe berekening gemaakt van de kosten voor de cliënt. De notaris dient dit echter wel tevoren te melden aan de cliënt, zodat deze weet dat eventueel een hoger bedrag in rekening kan worden gebracht dan in eerste instantie was voorzien.
De notaris hoeft zijn ministerie niet te verlenen indien een cliënt weigert een, gezien de omstandigheden, redelijke vergoeding voor de gevraagde dienst te betalen. Onder een redelijke vergoeding valt in dit verband ook een voorschotnota.

Lid 3
Het is denkbaar dat de opdrachtgever uit fiscale motieven de in zijn opdracht verrichte werkzaamheden in rekening wil laten brengen bij bijvoorbeeld een besloten vennootschap. Aan een dergelijke opzet mag de notaris niet meewerken. De notaris mag evenmin 'schuiven' met door hem in rekening te brengen bedragen wanneer dit de opdrachtgever beter uitkomt. Men denke aan de notaris die voor een cliënt de transport- en hypotheekakte passeert.
Overigens hoeft de oorspronkelijke opdrachtgever niet altijd de uiteindelijke opdrachtgever te zijn. In geval van een fusie of herstructurering kan het zijn dat de oorspronkelijke opdrachtgever is opgeheven. In dat geval kunnen de kosten door de notaris eventueel wel ten laste worden gebracht van een ander dan de (oorspronkelijke) opdrachtgever.

(Toelichting van 22 juni 2011)