'Het gaat inderdaad wel erg ver dat een notaris, wiens broer of neef beheerder van een bank is nooit een hypotheekakte van die bank zou mogen passeren. Om die reden maar ook omdat de notaris niet van alle bestuursfuncties van bijvoorbeeld zijn neven op de hoogte behoeft te zijn, heb ik het verbod beperkt. Wel is het gehandhaafd voor het geval dat de notaris of zijn echtgenoot zelf bestuurder van een rechtspersoon is.
(...)
Als de laatste volzin tot interpretatiegeschillen aanleiding geeft met betrekking tot de vraag of en zo ja, wanneer een bepaalde handeling met deze bepaling in strijd is, zal de tuchtrechter hierover moeten beslissen.' (NNV, 23 706, nr. 12, p. 23)
'Lid 4 gaat minder ver dan hetgeen thans bepaald is in artikel 21, vierde lid, Notariswet (oud). (...)
In deze tijd kan (...) niet meer verondersteld worden dat een waarnemer de familie van de vervangen notaris kent.' (MvT II, 23 706, nr. 3, p. 25)
'Mocht de waarnemer evenwel van de familierelatie op de hoogte zijn, dan doet hij er goed aan de betrokkene door te verwijzen naar een andere notaris.' (MvT II, 23 706, nr. 3, p. 25)
'(...) bij overtreding van de bepaling van het eerste lid, derde volzin, (mist, bew.) de akte niet authenticiteit. In dat geval kunnen tegen de notaris wel tuchtrechtelijke maatregelen worden genomen.' (NV, 23 706, nr. 6, p. 39 en 40)
'De vraag (...) of in het geval dat de waarnemer van de familierelatie op de hoogte is, hij de betrokkene beter kan doorverwijzen naar een ander kantoor dan naar een andere notaris, zoals de memorie van toelichting vermeldt, beantwoord ik ontkennend. In associatief verband samenwerkende notarissen dienen ook als cliënten familieleden van een compagnon zijn op onpartijdige wijze de belangen van alle bij de rechtshandeling betrokken personen te behartigen.' (NV, 23 706, nr. 6, p. 40)