'Anders dan thans (volgens de oude Notariswet, bew.) wordt de notaris in geval van slechte lichamelijke of geestelijke toestand niet aanstonds ontslagen, maar voor onbepaalde tijd in de uitoefening van zijn ambt geschorst, met mogelijkheid van opheffing van de schorsing.
(...) Pas als duidelijk is dat de notaris blijvend ongeschikt is voor de uitoefening van het ambt wordt hij, nadat de kamer van toezicht (lees: de kamer voor het notariaat, bew.) daarover is gehoord, bij koninklijk besluit ontslagen.' (MvT II, 23 706, nr. 3, p. 34)
'Het gerechtshof te Amsterdam is geen administratieve rechter in de zin van de Awb (Vlg. art. 1:4, tweede lid, Awb). Voorts gaat het in de artikelen 10 en 24 (lees: de artikel 11 en 27, bew.) niet om een beoordeling van een besluit van een bestuursorgaan in de zin van de Awb. De Kamers van Toezicht (lees: de Kamers voor het notariaat, bew.) uit de Wet op het notarisambt zijn namelijk geen bestuursorgaan, maar onafhankelijke, bij de wet ingestelde organen die (mede) met rechtspraak zijn belast (vlg. art. 1:1, tweede lid, onder c, Awb).' (NvW, 23 706, nr. 7, p. 15)
‘Met de voorgestelde aanpassing van artikel 27, eerste lid, wordt bewerkstelligd dat de toezending wordt voorgeschreven van de beslissing van de voorzitter van de kamer voor het notariaat en de beslissing omtrent bekrachtiging daarvan door de kamer, aan de betrokkene, de KNB en het Bureau, overeenkomstig de regeling voor tuchtuitspraken van de kamer voor het notariaat in artikel 104, tweede lid, Wna.’ (NvW, 32 250, nr. 7, p. 9)
‘Tevens is bepaald dat ordemaatregelen openbaar zijn als zij van kracht zijn, opdat de gevolgen van deze maatregelen voor de bevoegdheid van de notaris of toegevoegd notaris voor derden kenbaar is.’ (MvT II, 32 250, nr. 3, p. 18)